Minder vlees door minder kiloknallers

Duurder vlees, minder gestunt met vlees, minder ‘diepe’ vleesacties en de toename van het aantal mensen dat vlees wel eens overslaat, zijn mede de oorzaak van het gedaalde vleesverbruik in 2012.

Minder+vlees+door+minder+kiloknallers
© Active.com

Dat zei secretaris Ben Dellaert van het Productschap Pluimvee en Eieren vanmiddag tijdens de presentatie van de vleesconsumptiecijfers over 2012. Het vleesverbruik daalde vorig jaar met 9 ons naar 84,2 kilo.

Hybride

Vlees werd vorig jaar gemiddeld zo’n 5 procent duurder. Consumenten zijn op zoek naar goedkopere alternatieven. Ook de toename van het aantal hybride vleesproducten (mix van dierlijk en plantaardig eiwit) is een oorzaak van het verminderde vleesverbruik. ‘Daarnaast kopen mensen vaker kant-en-klare producten, waar minder vlees in zit, dan bij een gangbare maaltijd’, verklaart Dellaert.

IJzersterk imago

Ondanks dat de dalende trend zich blijft voortzetten denkt Dellaert niet dat het verbruik snel onder de 80 kilo per hoofd van de bevolking komt. ‘Vlees heeft een ijzersterk imago. De discussies gaan vaak over de houderij, maar het imago van vlees lijdt daar niet onder’, meent hij. ‘Daarnaast blijven mensen vlees eten omdat ze het gewoon lekker vinden.’'

Verschil verbruik en consumptie

Overigens is er een verschil tussen vleesverbruik en vleesconsumptie. Het verbruik is zonder afsnijverlies en inclusief onder meer bot en vet. Wat mensen werkelijk aan vlees eten, is grofweg de helft van het verbruik. In dit geval komt dat neer op een consumptie van ruim 42 kilo per hoofd van de bevolking.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer