Goede voornemens wel degelijk effectief

'De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens', luidt het spreekwoord. Maar in de praktijk valt dat erg mee. Voornemens of plechtige beloften voor beter gedrag zijn wel degelijk effectief, zeggen onderzoekers van Wageningen UR (WUR).

De onderzoekers concluderen dat samen met Amerikaanse collega's in hun overzichtsstudie naar het effect van voornemens op milieuvriendelijk gedrag. Zij publiceren daarover in het januarinummer van het tijdschrift Environment and Behaviour.

In het licht van een dreigende achteruitgang van het milieu, willen beleidsmakers graag weten hoe de mensen er toe te brengen zich milieuvriendelijker te gedragen.

Stimuleren gedragsverandering

Het stimuleren van vrijwillige gedragsverandering is een mogelijkheid, naast wettelijke regelingen en financiële prikkels. Een manier is om mensen te vragen een, al of niet plechtige, belofte te doen om iets te doen voor een beter milieu.

Het kan daarbij gaan om een meer duurzame leefstijl, energiebesparen. Dat kan door te kiezen voor het openbaar vervoer of huishoudelijk afval scheiden, of - voor boeren - meedoen aan agrarisch natuurbeheer.

Milieuvriendelijk gedrag

In hun overzichtsstudie concluderen de onderzoekers dat goede voornemens of plechtige beloften tot milieuvriendelijk gedrag onder voorwaarden wel degelijk effectief zijn.

Die voorwaarden zijn bijvoorbeeld dat de belofte op papier is gesteld, met handtekening, of dat de belofte in het bijzijn van anderen is gedaan en hem of haar er vervolgens op kunnen aanspreken.

Inspanning

Verder moet het nakomen van de belofte inspanning kosten en niet al te makkelijk zijn, geven de onderzoekers in het januarinummer van tijdschrift Environment and Behaviour aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer