Utrecht%3A+nb%2Dwetvergunning+naar+%E2%82%AC+1500
© Nieuwe Oogst

Utrecht: nb-wetvergunning naar € 1500

Provinciale Staten in Utrecht hebben besloten om honderden veehouders in de provincie met terugwerkende kracht een vergunning voor de natuurbeschermingswet (nb-wet) aan te meten. De extra leges daarvoor zijn verhoogd tot € 1500.

In het voorstel van Gedeputeerde Staten was nog sprake van een leges van € 1000 per vergunning. Dit bedrag was nodig om de hele operatie te financieren. Het gaat om zo'n 480 veehouders die als interim-uitbreider hun bedrijf tussen 2004 en 2010 vergunningloos uitbreidden.

Deze week nam Provinciale Staten (PS) een amendement van Groen Links aan, waarin een extra leges van € 500 worden voorgesteld. Dit gebeurde bij de vaststelling door PS van de aangepaste Verordening veehouderij, stikstof en Natura 2000.

Argument

De legesverhoging is nodig om meer aan handhaving te kunnen doen, volgens de partij. Boeren die zich wel aan de regels hielden, moeten geen nadeel hebben van degenen die zonder toestemming hun bedrijf uitbreidden, is daarbij het argument.

LTO Noord Utrecht beraadt zich op een reactie. 'Naast de legesverhoging steekt het vooral dat een aantal partijen de landbouw illegaal gedrag verwijt', vindt provinciaal bestuurslid Bert van Donselaar.

Regelgeving onduidelijk

Gedeputeerde Bart Krol stelde onlangs nog dat interim-uitbreiders niets te verwijten valt omdat de regelgeving destijds erg onduidelijk was.

• Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer