Lage+stikstof%2D+en+zwavelvoorraad
© Nieuwe Oogst

Lage stikstof- en zwavelvoorraad

De hoeveelheid minerale stikstof en zwavel in de bodem wijkt dit jaar behoorlijk af van voorgaande jaren, meldt Blgg in Wageningen. De voorraden zijn laag, met flinke uitschieters naar boven.

De winter van 2011/2012 was lange tijd nat en te warm voor de tijd van het jaar. Op extreem natte percelen ging stikstof verloren door denitrificatie, waarbij stikstof in de vorm van lachgas vervluchtigt.

De verwachting is dan ook dat de voorraad N-min (stikstof) en S-min (zwavel) lager is dan voorgaande jaren, maar dat de verschillen tussen regio’s, grondsoorten en zelfs tussen percelen binnen één bedrijf groot kunnen zijn.

Organische stof

Uit de eerste resultaten van monsters, onderzocht door Blgg AgroXpertus, blijkt dat op 50% van de percelen de voorraad N-mineraal lager is dan 20 kilo N per hectare. Daarentegen heeft ruim 15% van de onderzochte monsters meer dan 60 kilo N per hectare in de laag 0 tot 100 centimeter.

Globaal bevatten percelen met een wintergewas weinig stikstof. Gronden met een hoog percentage organische stof of met ondergewerkte gewasresten zitten juist aan de hoge kant. Waarschijnlijk ging de mineralisatie op deze percelen nog geruime tijd door.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  17° / 12°
  70 %
 • Maandag
  20° / 13°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 13°
  70 %
Meer weer