Ten Have: 'Gouden inspiratie ligt in jezelf'

Annechien ten Have is begonnen met aftellen. Nog een paar weken en dan is ze na acht jaar voorzitter-af van de vakgroep Varkenshouderij van LTO Nederland.

Ten+Have%3A+%27Gouden+inspiratie+ligt+in+jezelf%27
© Koos van der SPek

Tijd om de balans op te maken met een vrouw die ‘koers houden, ook bij harde tegenwind’ als motto had. De balans wordt opgemaakt thuis aan de keukentafel in Beerta. Haar onafscheidelijke metgezel, de iPhone, ligt voor haar op tafel. Ten Have is van de moderne communicatiemiddelen en -technieken.

Laten weten wat je doet

In 2011 won ze met haar communicatieve instelling de Agrarische Persprijs van de Nederlandse Vereniging voor Landbouwjournalisten. ‘Je achterban moet weten waar je mee bezig bent’, zegt Ten Have over haar drijfveren.

Dus twittert ze en houdt ze sinds haar aantreden in 2005 een blog bij. ‘De gouden inspiratie ligt in jezelf.’inspiratie ligt in jezelf.’ Haar actieve gebruik van social media bleef ook niet onopgemerkt bij maatschappelijke organisaties en opiniemakers zoals Foodlog.

Ten Have ontwikkelde daarmee in de loop van haar bestuursperiode een intensief contact. ‘Negeer je maatschappelijke organisaties, dan boet je in aan daadkracht’, klinkt het vol overtuiging.

Als voorbeeld van hoe je elkaar kunt versterken haalt Ten Have het Comfort Class-project aan. Daarin ligt de basis voor het varkensvlees met 1 ster van de Dierenbescherming.

‘Dierenbescherming en LTO hebben toen samen een stal gebouwd bij het varkensproefbedrijf in Raalte. Dat was al controversieel genoeg, maar heeft wel geleid tot resultaat.’

Wereld veranderd

‘Je kunt beter met ze praten dan dat ze over je praten’, vervolgt Ten Have. En: ‘Als je met mensen praat, is het een kwestie van geven en nemen. De wereld verandert en ik denk dat het goed is dat instituties als LTO zich daarop aanpassen.’

Als het aan Ten Have ligt, verbindt LTO ondernemers in de toekomst bijvoorbeeld meer rond thema’s. ‘Varkens-Net heeft een werkwijze die daar goed bij past. Organiseren rond een thema of onderwerp heeft toegevoegde waarde voor je leden. Door die werkwijze blijf je ook dicht bij die leden.’

Meer zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer