'Antibioticagebruik kalkoenen aanscherpen'

De zorgvuldigheid van het antibioticagebruik in de vleeskalkoensector moet worden versterkt. Dat schrijven minister Edith Schippers (volksgezondheid) en staatssecretaris Co Verdaas (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

%27Antibioticagebruik+kalkoenen+aanscherpen%27
© -

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voerde een steekproef uit naar het antibioticagebruik binnen de vleeskalkoensector.

Daarbij zijn 6 vleeskalkoenbedrijven, ongeveer 10 procent van het aantal vleeskalkoenbedrijven in Nederland, onder de loep genomen.

Derde keuze middel

Uit de resultaten blijkt wel dat dierenartsen zorgvuldiger moeten werken. Zo werd van de tien keer dat een derdekeuze middel werd ingezet, maar in één geval voorafgaand aan de toepassing een gevoeligheidsbepaling verricht.

Een derde keuzemiddel wordt ook gebruikt in de humane geneeskunde. Vanwege hun belang voor de humane gezondheidszorg mogen deze middelen alleen bij dieren worden voorgeschreven als daartoe een onderbouwde veterinaire noodzaak bestaat.

Behandelplan

Uit de resultaten blijkt dat er geen indicaties van preventief gebruik zijn gevonden. Wel ontbraken bij vier van de zes bedrijven een bedrijfsgezondheidsplan en -behandelplan, terwijl Productschap voor Pluimvee en Eieren die verplicht stelt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer