'Grens reductie antibiotica onbekend'

Het is onzeker of het terugbrengen van het antibioticagebruik met 70% in 2015 ten opzichte van 2009 haalbaar is. 'We weten niet waar de grens ligt', stelt SDa-voorzitter Jos Werner.

%27Grens+reductie+antibiotica+onbekend%27
© Twan Wiermans

De Nederlands veehouderij heeft de doelstelling van 50% vermindering van antibioticagebruik in 2013 al gehaald. SDa, die toezicht houdt op antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij, is niet zeker het 'nog hoger leggen van de lat' haalbaar is.

SDa wil in de toekomst komen met streefwaarden per diercategorie.

NMa

'Ondertussen onderzoekt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) of het systeem van een geborgde dierenarts per bedrijf wel in lijn is met de wet', vertelt Werner.

'We gaan ervan uit dat de regelgeving van de NMa de goede initiatieven vanuit de verschillende sectoren en instanties niet onderuit haalt', zegt Werner.

Verantwoordelijkheid nemen

'Als er wel een probleem blijkt te zijn, vertrouw ik erop dat de Nederlandse politiek haar verantwoordelijkheid neemt. Het ontwikkelde beleid mag niet geblokkeerd worden', geeft Werner aan.

In het najaar komt de SDa met een lijst met voor de volksgezondheid kritische antibiotica. 'Voor het gebruik van die antibiotica in de veehouderij worden zeer strenge streefwaarden opgesteld', weet hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer