%27Grens+reductie+antibiotica+onbekend%27
© Twan Wiermans

'Grens reductie antibiotica onbekend'

Het is onzeker of het terugbrengen van het antibioticagebruik met 70% in 2015 ten opzichte van 2009 haalbaar is. 'We weten niet waar de grens ligt', stelt SDa-voorzitter Jos Werner.

De Nederlands veehouderij heeft de doelstelling van 50% vermindering van antibioticagebruik in 2013 al gehaald. SDa, die toezicht houdt op antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij, is niet zeker het 'nog hoger leggen van de lat' haalbaar is.

SDa wil in de toekomst komen met streefwaarden per diercategorie.

NMa

'Ondertussen onderzoekt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) of het systeem van een geborgde dierenarts per bedrijf wel in lijn is met de wet', vertelt Werner.

'We gaan ervan uit dat de regelgeving van de NMa de goede initiatieven vanuit de verschillende sectoren en instanties niet onderuit haalt', zegt Werner.

Verantwoordelijkheid nemen

'Als er wel een probleem blijkt te zijn, vertrouw ik erop dat de Nederlandse politiek haar verantwoordelijkheid neemt. Het ontwikkelde beleid mag niet geblokkeerd worden', geeft Werner aan.

In het najaar komt de SDa met een lijst met voor de volksgezondheid kritische antibiotica. 'Voor het gebruik van die antibiotica in de veehouderij worden zeer strenge streefwaarden opgesteld', weet hij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer