NMa+onderzoekt+antibiotica
© Marcel Bekken

NMa onderzoekt antibiotica

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bekijkt of de verplichte 1-op-1 relatie tussen veehouder en dierenarts in strijd is met de mededingingsregels.

NMa ontving daarover diverse klachten en signalen van boeren en dierenartsen. Dat is voor de autoriteit aanleiding om de mededingingsrechtelijke toelaatbaarheid van 1-op-1 relatie tussen rundveehouder en dierenarts te bekijken.

'We willen met dit onderzoek ook meer te weten komen over hoe de spelers in deze markt de 1-op-1 systematiek ervaren', zegt een NMa-woordvoerder.

Exclusieve relatie

In het overheidsbeleid is vastgelegd dat de positie van de dierenarts ten opzichte van de veehouder wordt versterkt door een exclusieve relatie tussen beiden. Dat beleid is vastgelegd door minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Henk Bleker (EL&I).

'We gaan ervan uit dat de regelgeving van de NMa de goede initiatieven vanuit de verschillende sectoren en instanties niet onderuit haalt', reageerde SDa-voorzitter Jos Werner op het nieuws.

SDa

SDa is de Autoriteit Diergeneesmiddelen die de streefwaarden voor het gebruik van antibiotica in de veehouderij vaststelt.

'Als er wel een probleem blijkt te zijn, vertrouw ik erop dat de Nederlandse politiek haar verantwoordelijkheid neemt', zegt Werner. 'Het ontwikkelde beleid mag niet worden geblokkeerd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer