EMA misleidt politici over antibiotica

Het Europese Medicijnen Agentschap (EMA) zet Nederlandse beleidsmakers en politici op het verkeerde been. Dat gebeurt door Nederland stelselmatig 'de slechtste' van de Europese Unie (EU) te noemen op het gebied van antibioticagebruik.

EMA+misleidt+politici+over+antibiotica
© Twan Wiermans

De hoogste medicijnenautoriteit van de EU, gevestigd in Londen, blijft landenvergelijkingen maken, terwijl ze niet beschikt over de volledig correcte verbruikscijfers.

Politici baseren zich bij hun uitspraken echter wel op de EMA-publicaties, schrijft het blad V-focus.

Nederland-Denemarken

Volgens de landenvergelijking ‘drukken’ Nederlandse varkenshouders drie keer zoveel antibiotica in hun dieren als de Deense.

Uit onderzoek van LEI Wageningen UR bleek echter al eerder dat het antibioticumgebruik in de varkenshouderij tussen Nederland en Denemarken redelijk vergelijkbaar is.

Minder antibiotica

Tussen 2009-2012 zijn de verkopen van antibiotica in ons land met 51 procent gedaald. Het is zeer waarschijnlijk dat de beoogde halvering van antibioticagebruik dit jaar al wordt gehaald.

Dat is een jaar eerder dan gepland, blijkt uit de nieuwste cijfers over het veterinair antibioticagebruik die LEI deze maand publiceerde.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer