'Omzetverlies door afschaffen rode diesel'

Een gemiddeld Nederlands Cumela-bedrijf, gevestigd langs de grens met België, gaat voor zijn dieselbrandstof komend jaar 75.000 euro meer betalen dan zijn Belgische collega. Dat blijkt uit een rapport van brancheorganisatie Cumela Nederland.

%27Omzetverlies+door+afschaffen+rode+diesel%27
© nieuwe oogst

Als gevolg hiervan vrezen Nederlandse ondernemers enorme omzetverliezen door de oneerlijke en vooral ongelijke concurrentie met collega-loonwerkers uit België. Dat blijkt uit een rapport dat op verzoek van Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) is opgesteld.

Aanleiding voor het rapport is de afschaffing van de accijnsverlaging voor rode diesel in Nederland. Door oneerlijke concurrentie met België vreest Cumela voor de werkgelegenheid van 2.000 personen in provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland.

Grensstreek

Uit het rapport blijkt dat in de grensstreek op 1 januari 2013 helemaal een enorm prijsverschil ontstaat tussen de gewone Nederlandse witte diesel en de Belgische rode mazout (diesel). Dat verschil bedraagt dan tussen 0,45 en 0,50 euro per liter.

Hierbij is rekening gehouden met de aangekondigde algemene accijnsverhoging voor diesel (0,03 euro) per 1 januari 2014. Een gemiddeld loonbedrijf verbruikt per jaar ongeveer 175.000 liter rode diesel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer