Verdaas: Kop op herijkte EHS

Staatssecretaris Co Verdaas (EZ) wil een kop op de bestaande afspraken van de herijkte EHS, zoals die in het Natuurakkoord zijn vastgelegd. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Verdaas%3A+Kop+op+herijkte+EHS
© Jan van den Brink

Het kabinet zet in op 'een robuuste EHS waarbij de internationale doelen leidend zijn', aldus Verdaas. 'Dat wil zeggen: een kop op de eerdere afspraken van het Natuurakkoord inzake de herijkte EHS.'

Met de brief van Verdaas is er nu meer duidelijkheid over de EHS. In het regeerakkoord was niet helder of VVD en PvdA de herijkte of oorspronkelijke EHS bedoelden. Ook sprak premier Rutte deze week tijdens het debat over de regeringsverklaring nog over de uitvoering van de oorspronkelijke EHS.

Geld

Verdaas houdt zich aan het regeerakkoord, maar geeft aan dat er weinig geld is. 'Conform het regeerakkoord nemen we meer tijd om de EHS te realiseren, met de ter beschikking staande middelen van Rijk, provincies en derden. Ook is er een maximum aan de jaarlijks te realiseren hectares natuur.'

Grond

De kersverse bewindsman wil snel in overleg met alle betrokkenen en voroal de provincies over het tempo, tijdpad, de begrenzing van de EHS en de inzet van middelen. Daarbij komen weer de verkoop en ruil van de gronden om de EHS aan te leggen aan bod.

Over deze gronden zijn door het vorige kabinet afspraken gemaakt met de provincies. Die handhaaft Verdaas. 'Een deel van deze gronden is bestemd om te voldoen aan de verkooptaakstelling die ten laste komt van het begrotingsartikel natuur en regio.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer