%27Boeren+Groene+Hart+moeten+biologisch%27
©

'Boeren Groene Hart moeten biologisch'

Alle boeren in het Groene Hart moeten op termijn overschakelen op biologisch. Dat stelt de Stichting Het Groene Hart dat samen met andere natuurorganisaties deze week het Groene Randstad Manifest lanceerde.

ANWB, Natuurmonumenten, Zuid-Hollands Landschap behoren tot de andere ondertekenaars. Verder schaart een grote groep lokale natuurorganisaties zich achter het pleidooi, dat is opgesteld met het oog op de verkiezingen.

Kunstmest

Als het aan de natuurpartijen ligt, is er straks alleen nog plaats voor biologische boeren in het Groene Hart. 'We willen een duurzame landbouw die zo min mogelijk gebruik maakt van kunstmest en chemicaliën', zegt directeur Bernt Feijs van Stichting Groene Hart.

'De consument wordt steeds kritischer en vraagt om biologische producten. We begrijpen dat omschakelen van gangbaar naar biologisch niet van de een op andere dag is te realiseren, daar moet je de tijd voor nemen. Maar die omslag moet er wel komen.'

Bekeren

LTO Noord Zuid-Holland vindt biologisch een goede vorm van ondernemen. 'Maar de consument moet die producten wel kopen. Laten de natuurorganisaties eerst hun eigen volgelingen bekeren tot biologisch', reageert provinciaal voorzitter Arie Verhorst.

'De vraag zorgt dat er aanbod ontstaat en niet andersom. We wonen hier toch niet in China, daar produceer je wat de staat voorschrijft.'

Economisch

Mede-bestuurder Klaas Barendregt voegt eraan toe dat de landbouw al op alle mogelijke manieren bezig is om duurzaam te werken. 'Maar we willen wel op een economische kostprijs blijven boeren. Dat vinden wij duurzaam.'

'Dat is de drijfveer van de sector, zeker met het oog op het nieuwe GLB in 2014. Schaalvergroting is daarbij noodzaak. Als we niet concurrerend zijn, verdwijnt de landbouw uit het Groene Hart.'

• Lees meer hierover deze week in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer