Zuid%2DHolland+verliest+4073+hectare+EHS
© Nieuwe Oogst

Zuid-Holland verliest 4073 hectare EHS

Provincie Zuid-Holland kan slechts 1927 hectare voor de EHS aankopen en in totaal 3917 hectare inrichten. Dat staat in het bindende voorstel van de commissie Jansen die de natuurgelden over de provincies heeft verdeeld.

De inzet van Zuid-Holland was om nog 6000 hectare EHS te realiseren. Gedeputeerde Han Weber sprak 2 weken geleden al de verwachting uit dat daar 'een derde tot de helft' van overblijft.

Uiteindelijk pakt dat aantal nog lager uit. Eerder dit jaar schrapte Zuid-Holland al 3000 hectare EHS die buiten de internationale afspraken voor Natura 2000 en de Kaderrichtlijn Water (KRW) vallen.

BBL-gronden

Om de verdere aanleg van de EHS en het beheer te bekostigen, komt er grond op de markt. Voor Zuid-Holland gaat het om 890 hectare die nog niet is ingericht als natuur, 850 hectare aan natuur, 620 hectare BBL-gronden die na 2006 zijn verworven en 1478 oude BBL-gronden. Uiteindelijk houdt Zuid-Holland nog 642 BBL-gronden over die buiten de EHS vallen en 1290 hectare binnen de EHS.

De commissie adviseert verder dat alle gronden meteen op de markt komen en niet gefaseerd voor en na 2016. Daarbij gaat het voor Zuid-Holland om de 1478 hectare oude BBL-gronden. De verkoop van deze gronden is al eerder nodig om aan de Europese eisen voor Natura 2000 en de KRW te voldoen.

Zelfs dan is er nog niet genoeg geld om alle natuur te bekostigen, schrijft de commissie verder in haar rapport. De provincies moeten daarvoor op zoek naar andere middelen. 'De commissie raadt de provincies ook aan om te onderzoeken of de EHS met een slimme herijking efficiënter en goedkoper uitgevoerd kan worden', luidt het advies.

Nieuwkoopse Plassen

Opvallend is verder dat de commissie adviseert de begrenzing van de Natura 2000-gebieden te 'herzien' en 'de inzet te richten op robuuste eenheden natuur en de versnippering op te heffen'.

Zuid-Holland heeft vooral een groot probleem met Nieuwkoopse Plassen die vanwege het veenmosrietland in de zwaarste Natura-categorie vallen. Boeren in een straal van 10 kilometer om het gebied kunnen hierdoor geen NB-vergunning krijgen om hun bedrijf verder te ontwikkelen. Mocht de begrenzing veranderen, dan kan dit gunstig uitpakken voor de agrariërs in het Groene Hart.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost-West

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  20 %
Meer weer