'Antibioticagebruik vergelijken kan niet'

Het vergelijken van het gebruik van antibiotica in de veehouderij tussen diverse landen, is nauwelijks mogelijk. Eenvoudige landenvergelijkingen gebaseerd op de totale verkoopcijfers van antibiotica geven het risico op ernstige misinterpretaties.

%27Antibioticagebruik+vergelijken+kan+niet%27
© no ps

Dat blijkt uit een www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167587712002346onderzoek van het LEI, Universiteit Utrecht en de Technische Universiteit Denemarken naar het gebruik van antibotica in Nederland en Denemarken.

Risico’s op misinterpretaties zijn er vooral als het gebruik van antibiotica in milligram per kilo wordt vergeleken. Het gebruik van nauwkeuriger modelberekeningen voor deze vergelijkingen, rekening houdend met verschillen in doseringen en in landbouwhuisdieren demografie, vermindert dit risico nauwelijks, zegt onderzoeker Nico Bondt van LEI.

'Gemiddelde modelschattingen worden sterk beïnvloed door de samenstelling van de veestapel en zijn een zeer onnauwkeurige indicatie van de werkelijke verschillen in blootstelling,per diersoort.'

Gebruik per diersoort

Om een behoorlijke zekerheid te krijgen over de werkelijke verschillen in antimicrobiële blootstelling tussen landen is het een absolute noodzaak om betrouwbare informatie over het gebruik per diersoort te hebben. Deze zijn volgens de onderzoeker bijvoorbeeld wel beschikbaar in Denemarken en Nederland, maar in veel andere landen niet.

Bondt stelt dat de vergelijking op basis van overall gemiddelden nog volop gebeurt. 'Maar helaas zonder dat heel goed duidelijk wordt gemaakt dat zo'n vergelijking heel weinig zegt over de echte gebruiksverschillen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer