Inundatie helpt tegen aardappelmoeheid

Inundatie is een effectief middel tegen aardappelmoeheid. De doding is ruim 99%. Dat blijkt uit een praktijkproef op het bedrijf van Anton en Frank de Schutter in Vierhuizen.

Inundatie+helpt+tegen+aardappelmoeheid
© Nieuwe Oogst Han Reindsen


Anton en Frank de Schutter telen in Noord-Groningen 1-op-3 pootaardappelen. Door problemen met aardappelmoeheid zijn ze in 2010 begonnen met inundatie. Gemiddeld 25 hectare per jaar.

PPO onderzocht de effectiviteit van inundatie, door zakjes met aardappelcystenaaltjes in de grond te stoppen. De inundatie doodt in ruim 99% de aardappelmoeheid. Doel is te komen tot een erkende maatregel tegen AM.

Uit onderzoek door Altic blijkt dat er stikstof uit de bouwvoor verdwijnt en de beschikbare hoeveelheid fosfaat wat lager is. Bij de eerstvolgende teelt is dat snel weer op niveau.

Kosten en opbrengsten


Volgens onderzoeker Leendert Molendijk van PPO kost inundatie bij De Schutter zo'n € 2700 per hectare, inclusief het verlies van een tarwesaldo van € 900.

De Schutter gaat uit van een voordeel van circa 4000 euro. Hij kan jaren Spunta's blijven telen en hoeft niet over te stappen op een resistent consumptieras met een lager saldo.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer