Atsma+wil+vrijstelling+cisgenese
©

Atsma wil vrijstelling cisgenese

Nederland zal zich er sterk voor maken dat cisgenese wordt vrijgesteld van de Europese wet- en regelgeving voor genetische manipulatie. Dat laat staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) weten.

Afgelopen voorjaar nam de Kamer een motie aan van CDA en CU die de regering vraagt om te zorgen dat de belemmeringen voor cisgenese worden weggenomen. Deze veredelingstechniek maakt alleen gebruik van soorteigen dna en wisselt geen genetisch materiaal tussen verschillende plantensoorten.

Even veilig

Atsma heeft onder meer advies gevraagd aan het Europese instituut voor voedselveiligheid EFSA. Dat meldde afgelopen zomer dat cisgene producten even veilig zijn als traditioneel veredelde gewassen.

Veredelingsbedrijven vinden cisgenese eveneens vergelijkbaar met traditionele veredeling, maar dan aanmerkelijk efficiënter. Zij concluderen ook dat het vrijstellen van cisgenese van de EU ggo wet- en regelgeving verantwoord is.

Biolandbouw is tegen

De biologische landbouw en milieubeweging Greenpeace denken er anders over. Zij stellen cisgenese gelijk aan genetische modificatie. De producten zouden volgens hen als zodanig moeten worden beoordeeld.

Voor staatssecretaris Atsma weegt zwaar dat overregulering voorkomen moet worden en dat de kansen gegrepen moeten worden die de nieuwe veredelingstechnieken bieden. Daarom zegt hij toe dat Nederland in Brussel zal pleiten voor het vrijstellen van cisgenese van de ggo wet- en regelgeving.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  12° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer