Lenteakkoord: lastenverzwaring € 1700

Voor het doorsnee landbouwbedrijf betekent het lenteakkoord een lastenverzwaring van ongeveer € 1700. Voor de glastuinbouwbedrijven ligt dit rond de € 4000, meldt het Landbouw Economisch Instituut (LEI).

Lenteakkoord%3A+lastenverzwaring+%E2%82%AC+1700
© Nieuwe Oogst

Door de verschillen per sector ontstaan regionale verschillen. Vooral in de gebieden met veel glas is het totale effect meer dan 5% van het inkomen uit bedrijf.

LEI Wageningen UR rekende met behulp van het Financieel-Economisch Simulatiemodel de effecten van het lenteakkoord voor de primaire agrarische sector door.

Arbeidsmarkt en energiebelasting

De herziening van de arbeidsmarkt en verhoging van de energiebelasting naar 21% raakt vooral de glastuinbouw. Voor een gemiddeld agrarisch bedrijf leidt die btw-stijging tot extra gaskosten van zo'n € 300 per jaar, voor de glassector is dat rond de € 1500.

De afschaffing van de rode diesel is een maatregel die de gehele primaire land- en tuinbouw fors raakt, stelt het LEI.

Rode diesel

Het belastingvoordeel op rode diesel wordt per 1 januari 2013 afgeschaft. Voor agrarische ondernemers heeft de afschaffing daarvan 3 effecten.

Elke liter diesel kost 16 cent per liter meer; het loonwerk door derden voor teeltwerkzaamheden wordt duurder en de boeren proberen de gestegen brandstofkosten door te berekenen in het voor anderen uitgevoerde loonwerk.

Opengrondsteelten

Per saldo leidt de afschaffing van de rode diesel tot een gemiddelde kostenstijging van € 1100 per bedrijf per jaar. Vooral de sectoren met veel opengrondsteelten krijgen te maken met meer kosten. Het gaat dan al snel om € 1000 tot € 2000 per bedrijf.

• Lees complete LEI-bericht in bijgesloten pdf

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer