VVD: CBL aan tand voelen AH-kortingseis

VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders wil opheldering van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) over de kortingseis die het Albert Heijn (AH) oplegt aan haar leveranciers.

VVD%3A+CBL+aan+tand+voelen+AH%2Dkortingseis
©

Albert Heijn stuurde een brief naar de producenten, waarin de grootgrutter schrijft per 17 september 2% meer korting te zullen rekenen. CBL geeft in een reactie op het AH-voornemen aan dat de kortingseis een zaak tussen leverancier en afnemer is.

'Hierdoor staan producenten met lege handen', zegt Lodders. 'Ik ga het CBL stevig aan de tand voelen over deze actie. Boeren moeten een eerlijke prijs krijgen en met dit soort kortingseisen lukt dat nooit.'

Actie NMa

Lodders vindt het de hoogste tijd dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) meer ruimte aan producenten biedt om zich te beschermen tegen onevenredige machtsverdeling in de keten.

'NMa kijkt vooral naar de belangen van de consument. Nu wordt het ook tijd om naar de belangen van de producent te kijken', stelt ze.

Straffen

CBL gaf in een persbericht aan te willen spreken met de VVD over afschaffing van de beoogde btw-verhoging. Ook geeft het bureau aan dat een duurzame keten vooral kan worden bereikt door te belonen in plaats van te straffen.

Vanmiddag brengen enkele VVD-Tweede Kamerleden, waaronder Lodders, een bezoek aan het CBL.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer