Ganzenvergoeding op de schop

Het ganzenbeleid in Nederland moet goedkoper en eenvoudiger. Provincies en de partijen verenigd in de Ganzen 7 (G7) hebben hierover afspraken gemaakt. De schadevergoeding voor boeren is daarbij een nog deels onbesliste kwestie.

Ganzenvergoeding+op+de+schop
© Foto William Hoogteyling

De G7-doelstelling om het aantal zomerganzen sterk te verminderen blijft gehandhaafd. De provincies gaan daarmee akkoord op voorwaarde dat de kosten van het ganzenbeleid omlaag gaan.

De kostenvermindering moet vooral worden gerealiseerd door de administratieve kosten terug te brengen. 'Dat kan door het systeem van vaste vergoedingen en contracten te beëindigen', zegt Peter de Koeijer, die namens LTO in de G7 plaatsheeft.

Toeslag

Daarvoor in plaats krijgen boeren met foerageergebieden een toeslag. Dat komt neer op 130% van de getaxeerde schade. De foerageergebieden blijven dus wel bestaan, maar worden efficiënter ingericht.

'Dat betekent dat de contracten in gebieden waar nauwelijks schade is niet worden verlengd', zegt De Koeijer. Elders kunnen er weer gebieden bijkomen.

Vergoedingen

Of er ook een vergoeding komt door schade van winterganzen buiten de foerageergebieden is nog niet duidelijk. 'Dat werken we in de komende weken verder uit', zegt De Koeijer.

Het bejagen van ganzen in de winterperiode wordt in het toekomstig beleid verboden. Voor de schade door zomerganzen blijft een vergoeding beschikbaar. Terreinbeheerders, waaronder boeren, moeten dan wel aantonen dat zij het aantal ganzen in hun gebied hebben verminderd.

Bedwelmen

'Dat kan in samenwerking met de jagers', zegt De Koeijer. 'Maar we willen ook de mogelijkheid open houden om CO2 te gebruiken om ganzen te bedwelmen.'

De komende weken worden de afspraken verder uitgewerkt. Eind september moet er een definitief besluit worden genomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 9°
  30 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer