LTO+en+ministerie+eens+over+Schiphol%2Dvergoeding
© Ida Hylkema

LTO en ministerie eens over Schiphol-vergoeding

LTO Nederland en het ministerie van I&M zijn het eens over een vergoeding voor boeren rond Schiphol. Na de graanoogst werken die versneld hun land onder. Ganzen krijgen zo geen kans in het gebied te foerageren.

Het akkoord over de vergoeding was voor LTO Nederland een harde voorwaarde toen de belangenbehartiger half april de handtekening zette onder een convenant met onder meer het ministerie van I&M, Schiphol en de 3 Randstadprovincies.

Aanvaringen

In de overeenkomst kondigden de partijen vogelwerende maatregelen aan om zo de kans op aanvaringen met vliegtuigen te verkleinen.

De vergoedingsregeling geldt voor 6 jaar en heeft betrekking op alle agrarische ondernemers in de Haarlemmermeer ten noordoosten van de Venneperweg. Deelname aan de regeling levert een vergoeding van € 853 per hectare op, exclusief btw.

Weersomstandigheden

Dat bedrag is onderverdeeld in een onkostenvergoeding van € 711 en een medewerkingvergoeding van € 142. Heeft de boer door weersomstandigheden langer dan 48 uur nodig om zijn graanresten onder te werken, dan wordt € 500 per hectare aan onkosten vergoed.

Voorzitter Siem Jan Schenk van LTO Noord is tevreden over de vergoedingsregeling. 'Al moet de belangrijkste vraag nog beantwoord worden: staan onze leden er ook achter?'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  20 %
Meer weer