'Ganzenakkoord op losse schroeven'

Door ganzen op de wildlijst te zetten, ondermijnt EL&I-staatssecretaris Henk Bleker de uitvoering van de plannen van de 'Ganzen 7'. Dat vindt Natuurmonumenten.

%27Ganzenakkoord+op+losse+schroeven%27
© Inzicht in Natuur

In de nieuwe wet Natuurbescherming, die Bleker vorige week naar de Tweede Kamer stuurde, staat dat de kolgans en de grauwe gans bejaagbaar worden. Andere ganzensoorten behouden hun beschermde status.

'Door deze 2 soorten bejaagbaar te maken, zet de staatssecretaris de uitvoering van het Ganzenakkoord op losse schroeven', zegt Myrthe Kusse van Natuurmonumenten.

Akkoord

Vorig jaar bereikten 7 terreinbeherende belangenorganisaties, 'de Ganzen 7' waaronder LTO en Natuurmonumenten, een akkoord over de terugdringing van het aantal zomerganzen in Nederland.

Volgens Kusse geldt het akkoord voor alle ganzen. 'De staatssecretaris haalt nu enkele elementen uit het akkoord. Terwijl de maatschappelijke organisaties juist een uniek samenwerking bereikten.'

Doordat beide soorten ganzen op de jachtlijst staan, kunnen boeren geen aanspraak meer maken op schadevergoeding. Daarmee heeft de overheid ook minder administratieve kosten.

Jachtlijst

De Tweede Kamer gaf maart dit jaar aan dat de kolgans en de grauwe gans niet op de jachtlijst komen. Natuurmonumenten vindt dat de nieuwe natuurwet door een volgend kabinet moet worden behandeld.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer