Geen toestemming voor vangacties ganzen

De provincie Fryslân verruimt de mogelijkheden van de jacht op ganzen. Voor het vangen en daarna doden van de ganzen geeft de provincie echter geen toestemming.

Geen+toestemming+voor+vangacties+ganzen
© Ida Hylkema

Dat antwoordt de provincie op een verzoek van de Faunabeheereenheid Fryslân (FEB) om meer mogelijkheden om de schade door (zomer)ganzen in te perken. De FBE had ontheffing gevraagd voor een proef om ruiende ganzen te vangen en de nek om te draaien. Dit als alternatief voor vergassen, dat wettelijk niet is toegestaan. Volgens de provincie geldt dat echter ook voor ‘dislocatie van de nekwervels’.

De FBE krijgt wel meer mogelijkheden voor afschot van ganzen in de winter. Zo hoeven er geen preventieve maatregelen te worden getroffen voordat de jager in actie komt. Afschot van ganzen is toegestaan tussen 1 uur voor zonsopkomst tot 1 uur na zonsondergang en ook het gebruik van kunstmatige lokmiddelen wordt toegestaan.

De mogelijkheid van afschot geldt van 1 oktober tot 1 april buiten de ganzengedooggebieden en natuurgebieden. Wellicht is volgend jaar afschot na 1 april ook mogelijk, stelt de provincie. Dit hangt af van het landelijk beleid dat momenteel wordt gemaakt.

Ida Hylkema

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer