Deels vrijstelling plantenveredelingoctrooi

Kwekers kunnen maar voor een deel worden vrijgesteld van octrooien bij plantenveredeling. Dat schrijft EL&I-minister Maxime Verhagen vandaag aan de Tweede Kamer. Hij dient binnenkort een wetsvoorstel in voor beperkte veredelingsvrijstelling in het octrooirecht.

Er wordt steeds vaker octrooi aangevraagd op biologisch materiaal, onder meer door chemische en farmaceutische bedrijven. Daardoor kunnen kwekers niet altijd meer vrij beschikken over het uitgangsmateriaal voor plantenveredeling.

Volgens een rapport van de Europese Commissie heeft een uitgebreide veredelingsvrijstelling tot gevolg dat allerlei bedrijven via planten producten kunnen maken waarvoor nu nog een licentie nodig is van de octrooihouder.

Ontwikkelingen afremmen

'Dat kan grote schade toebrengen aan innovatieve bedrijven en de ontwikkeling van een economie op basis van groene grondstoffen afremmen', stelt Verhagen.

Bij een beperkte vrijstelling die de minister voor ogen heeft, mogen kwekers voor veredeling vrijelijk biologisch materiaal gebruiken waarop een octrooi rust.

Licentie

Die kwekers hebben wel een licentie nodig als ze nieuwe plantenrassen commercieel exploiteren en die rassen de eigenschappen hebben die onder het octrooi vallen.

'Er is een goede balans nodig tussen de belangen van industrie en de kwekers,' geeft de minister aan. 'Daarom zullen we in nauw overleg met alle betrokken sectoren de gedeeltelijke vrijstelling uitwerken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer