PBL: maak teeltvrije zones breder

Zet in het actieplan Duurzame gewasbescherming ook in op een bredere teeltvrije zone langs waterlopen. Dat adviseert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) aan de regering.

Het PBL reageert op het onlangs gepubliceerde actieplan voor verdere verduurzaming van de gewasbescherming in Nederland. Dat biedt volgens het Planbureau goede kansen, maar de doelen moeten concreter en meer 'afrekenbaar' worden gemaakt.

Alternatief

Een van de meest concrete maatregelen is het verminderen van de drift met 75% door technische aanpassing van spuitmachines. Het PBL stemt daar mee in, maar wijst op een alternatief voor driftreducerende spuitdoppen dat bovendien beter te handhaven is: verbreding van de teeltvrije zone. Dat zou in lijn zijn met het EU-plan om 7% van de landbouwgrond te bestemmen voor vergroening.

Het stoort het Planbureau dat in het actieplan vooral generieke maatregelen worden voorgesteld. Omdat de milieubelasting voor een groot deel komt van een beperkt aantal stoffen, zou een stofgerichte aanpak het meest effectief zijn.

Vrijstelling

Kritiek is er ook op het vrijstellen van kavelsloten en veel andere kleinere oppervlaktewater van de rapportageplicht aan Brussel. Het PBL stelt dat dit water wel in verbinding staat met de zogenoemde KRW-lichamen. Het loslaten van de zorg elders kan de waterkwaliteit in deze belangrijke wateren ongunstig beïnvloeden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer