Proef met bufferzones in Groningen

9 Groningse akkerbouwers hebben bufferzones langs hun percelen aangelegd om met hulp van natuurlijke vijanden het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen.

Het gaat om een proef van waterschap Noorderzijlvest, Wetterskip Fryslân en Provincie Groningen. Het ministerie van EL&I betaalt mee. De uitvoering van het project ligt in handen van BoerenNatuur. Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) bekijkt wat de effecten van de bufferstroken zijn op bijvoorbeeld de waterkwaliteit.

Wortelen

CLM onderzoekt sinds dit voorjaar op 3 agrarische bedrijven het effect van de bufferstroken. Zo heeft Geert Bos in Usquert langs een perceel wortelen een bufferzone van 3 meter breedte over een lengte van 2 kilometer. De 2 andere bedrijven in de proef hebben de bufferzone langs andere gewassen.

De bufferzone is niet alleen bedoeld om de waterkwaliteit in de sloten te verbeteren, maar kan ook een belangrijke rol spelen bij de bestrijding van luizen in aardappelen en granen. De eerste resultaten van de proef moeten volgend jaar mei bekend zijn, wil de akkerbouwer daar met zijn spuitbeleid rekening mee kunnen houden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer