Groei export bloemen en planten houdt stand

Juli is de 3e achtereenvolgende maand, waarin de exportwaarde van bloemen en planten de groei van 6% heeft vastgehouden.

Dit blijkt uit de exportstatistieken van HBAG Bloemen en Planten in Aalsmeer. Trendmatig zijn er weinig veranderingen: bloemen doen het beter dan planten, Oost-Europa blijft de sterkste groeier en Zuid-Europese markten staan onder druk. Ondanks het geslonken consumentenvertrouwen verwachten exporteurs aan het eind van het jaar een positieve omzet te kunnen bijschrijven.

In juli klom de exportwaarde met 4% tot € 341 miljoen. Daarmee is het de de 3e achtereenvolgende maand met een plus, na mei (+15% tot € 637 miljoen) en juni (+9% tot € 411 miljoen). De groei krimpt derhalve iets en met een in heel Europa warme augustusmaand zijn de vooruitzichten voor deze maand minder positief.

De omzetgroei op Duitsland bij snijbloemen is verrassend, al wordt hierbij aangetekend dat het prijsniveau bij de bloemen lang behoorlijk hoog lag.

Geen trendbreuken

Het lijkt er niet op, dat de huidige zomermaanden dit jaar voor trendbreuken zorgen. Met krimp in Italië (-6% tot € 167 miljoen), Spanje (-4% tot € 54 miljoen), Portugal (-7% tot € 18 miljoen) en Griekenland als grootste daler in dit segment (-17% tot € 14 miljoen) blijft Zuid-Europa moeizaam.

West-Europa

West-Europa ligt met uitzondering van Frankrijk (-2% tot 399 miljoen) op een voorsprong. In drie van de vier Scandinavische landen (Zweden, Finland en Noorwegen) ligt de groei boven het gemiddelde. Dat geldt niet voor Denemarken, al blijft de exportwaarde in de plus.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer