Veredelingsproef komkommer bij Rijk Zwaan

Rijk Zwaan heeft voor het eerst een veredelingsproef gedaan in biologische komkommerteelt. Dat deed het veredelingsbedrijf samen met BioVerbeek.

Door specifieker naar de wensen van biologische telers te kijken, wil Rijk Zwaan de productie en kwaliteit van biologische groenten verder verbeteren.

Vooral in de komkommerteelt blijft het productieverschil tussen gangbaar en biologisch groot, ondanks dat telers het maximale uit de gewassen halen. 'Zelfs zonder bijzondere uitvalproblemen oogsten we per vierkante meter gemiddeld ongeveer 40% minder dan in een gangbare teelt', zegt directeur Fons Verbeek van BioVerbeek.

8 rassen

De eerste biologische veredelingsproef betrof 8 komkommerrassen uit een zeer vroeg selectiestadium. Naast de productie per vierkante meter zijn ook de gewasstand en de geoogste vruchten meerdere keren beoordeeld door selecteurs en teeltadviseurs van Rijk Zwaan.

'Met deze proef kan Rijk Zwaan al in een vroeg stadium nieuw selectiemateriaal testen onder biologische teeltomstandigheden. Zo weten we veel beter of een ras wel of geen toekomst heeft in bio', vertelt accountmanager Heleen Bos van Rijk Zwaan.

Toekomst

Een ander voordeel is dat telers aan de hand van de proef duidelijker kunnen aangeven wat zij zoeken. 'Dat geeft onze selecteurs de richting waarin ze in de toekomst moeten kijken', stelt Bos.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer