Peilbuizen moeten grondwater meten

Om grondwaterstanden zuiver en onafhankelijk te kunnen meten en om de betrouwbaarheid te verhogen, moet er een nieuw netwerk van peilbuizen komen.

Dat stelt Alterra, die onderzoek deed naar aanleiding van de discussie in onder andere vakbladen die speelde rond numerieke verdroging. Ook Nieuwe Oogst besteedde hier 2 jaar geleden aandacht aan in een aantal artikelen.

Weerstand

Numerieke verdroging speelt onder andere in Oost-Nederland. In Twente wijken metingen van de grondwaterstand af van wat boeren in de praktijk zien. Dit komt door lagen in de bodem die weerstand bieden. Droog blijkt dus niet altijd droog en nat niet altijd nat.

Waterschap Regge en Dinkel liet ruim 2 jaar geleden onderzoek doen door Alterra over stijghoogteverschillen en verdichting in de bodem. Metingen bleken af te wijken van wat Twentse boeren in de praktijk zagen.

Afwijkingen

Het waterschap plaatst sinds die tijd extra peilbuizen, als ze verwacht dat er afwijkingen op kunnen treden. Dat is mede afhankelijk van de bodemlagen en van het grondgebruik.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer