Drentse onrust door nieuwe boerderijbrand

In Noord-Drenthe is opnieuw onrust ontstaan, nadat in de nacht van zaterdag op zondag een monumentale rietgedekte boerderij in het gehucht Eleveld in vlammen opging.

Vooral in gemeenten Aa en Hunze en Tynaarlo brandden het afgelopen jaar meerdere oude panden af, zeer waarschijnlijk door brandstichting. De brand van afgelopen weekeinde vertoont veel overeenkomsten met eerdere incidenten.

Ook nu ging het om een oude boerderij (van rond het jaar 1800), rietgedekt en ontstond het vuur midden in de nacht rond 3 uur. Eerder gebeurde dat ook in Rolde en Gieten in maart van dit jaar. Toen gingen 2 monumentale boerderijen in dezelfde nacht in vlammen op.

Doelwit

Hetzelfde gebeurde in oktober 2011 met een kapitaal pand in Oudemolen en de schaapskooi in Balloo. Daarvoor waren boerderijen in Taarlo, Anderen, Eext en Hooghalen het doelwit. Vaak waren de branden zo vernietigend dat de oorzaak niet meer kon worden vastgesteld.

Maar in alle gevallen - met de laatste in Eleveld erbij staat de teller op 10 - sluit de politie brandstichting nadrukkelijk niet uit. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. Wel konden de bewoners zich in enkele gevallen ternauwernood uit de vuurzee redden.

Pyromaan

De politie verrichtte in mei van dit jaar een aanhouding, maar de vrouw uit de omgeving van Emmen - die een verleden als pyromaan zou hebben - kon uiteindelijk niet met de branden in verband worden gebracht. Na enkele dagen is ze weer op vrije voeten gesteld.

Ook werd er maandenlang 's nachts extra door de politie gesurveilleerd in Aa en Hunze en Tynaarlo. Een speciaal rechercheteam vroeg verder bewakingsbeelden van bedrijven en particulieren in de hele regio op.

ANP

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer