LTO: natuurcompensatie moet creatiever

LTO Noord vindt dat overheid en initiatiefnemers van grote infrastructurele projecten te makkelijk naar de landbouw kijken om daar grond van te verkrijgen voor natuurcompensatie. Het moet creatiever.

De noordelijke landbouw krijgt in toenemende mate last van de compensatiedrang van derden, stelt voorzitter Arend Steenbergen van LTO Noord Drenthe.

Vorige week werd bekend dat energiemaatschappij RWE landbouwgrond wil aankopen bij Bovensmilde en rond het Schildmeer in Groningen. Dat gebeurt ter compensatie van de bouw van een kolencentrale in Eemshaven.

Zandwinlocatie

Deze week blijkt ook compensatiegrond in beeld te zijn in de landbouwpolder van Schiermonnikoog. Eerder presenteerde firma Zeldenrust al plannen om bij uitbreiding van zandwinlocatie Gasselterveld nog eens 36 hectare landbouwgrond rond die locatie extra om te vormen tot nieuwe natuur.

Provincie Drenthe schoot die uitbreiding van de winning inmiddels af.

EHS

Volgens LTO Noord moet compensatie allereerst worden gezocht binnen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) of anders in financiering van regionale groenfondsen.

Ook alternatieve bestemmingen als verduurzaming van woonwijken en financiering van duurzame energieopwekking zijn mogelijk, vindt LTO Noord.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer