Malaria met landbouwkennis te lijf

Malaria moet worden bestreden met de inzet van een veelheid aan middelen en hulpbronnen die veel minder riskant zijn dan alleen chemische insecticiden. De huidige aanpak loopt daarbij meer dan 50 jaar achter op de agrarische sector.

Enkel het gebruik van chemische insecticiden is zeer riskant. Dat stellen Amerikaanse en Wageningse entomologen en experts op het gebied van biologische bestrijding. Er zijn nu al tekenen dat malariamuggen weerstand opbouwen tegen deze insecticiden.

De huidige manier van bestrijding van malariamuggen ligt ongeveer op het niveau van hoe de landbouw plaagbestrijding aanpakte in 1950.

Resistentie

In de agrarische sector staat al lang vast dat het bijna uitsluitend gebruiken van chemische bestrijdingsmiddelen het probleem van resistentie tegen ziekten en plagen alleen maar verergert.

De beste strategie ligt in het tegelijkertijd en op samenhangende wijze inzetten van diverse middelen. Te denken valt aan het monitoren en voorspellen van ziekten en plagen, gebruiken van natuurlijke wijzen van bestrijding en gebruik van resistente gewassen.

Pesticiden

Het gebruik van pesticiden moet dan worden beperkt tot die situaties waar het niet anders kan, stellen de onderzoekers in hun www.wur.nl/NL/nieuwsagenda/nieuws/P054_20120724.htmartikel in wetenschappelijk tijdschrift PLoS Medicine.

De entomologen waarschuwen er echter wel voor dat er voor de uitroeiing van malaria geen snelle oplossing voor de hand ligt.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer