Beieren agrarische deelstaat af door steun

De regering van Beieren, die nu klaagt over de steun aan andere deelstaten, wordt er niet graag aan herinnerd, maar de deelstaat profiteerde jarenlang van de Länderfinanzausgleich. Die steun maakte de deelstaat van een agrarisch tot een industriegebied.

Het geld hielp de deelstaat zich te ontwikkelen tot een regio waar bedrijven als Siemens, Audi en verzekeringsmaatschappij Allianz zich vestigden.

Beieren was kort na de Tweede Wereldoorlog zo arm als een kerkrat. Van de 34 armste West-Duitse districten lagen er in 1957 32 in de zuidelijke deelstaat. Van 1950 tot 1986 en in 1992 kreeg Beieren steun van de andere deelstaten voor de omschakeling naar een industriegebied.

Van ontvanger naar donor

'Beieren is de enige deelstaat die zich van ontvanger van geld tot donor ontwikkelde', zei Ulrich Häde, hoogleraar publiek recht, voor de Duitse televisie.

'Die deelstaat betaalt nu al jaren behoorlijk grote bedragen. Als andere deelstaten van dat geld de burgers voordelen verschaffen, zoals gratis crèches of studieplekken, leidt dat tot ontevredenheid', stelt Häde.

ANP

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer