%E2%80%98Weer+bepaalt+ammoniak%2Demissie%E2%80%99
©

‘Weer bepaalt ammoniak-emissie’

Weersomstandigheden zijn veel bepalender voor ammoniakemissie (NH3) bij mestuitrijden dan de toedieningsmethode.

Die conclusie trekt onderzoeker Egbert Andringa bij de tussentijdse resultaten van de proef met bovengronds mest met water uitrijden bij Klaas Wolters in het Groningse Winsum. Wolters ontwikkelde een mesttank die de drijfmest bovengronds uitrijdt in directe combinatie met water, The Green Duo (TGD).

Studenten van Wageningen UR, onder leiding van Andringa, meten de resultaten van verschillende uitrijdmethodes die Wolters dit jaar probeert. Die methodes zijn ouderwets bovengronds bemesten, bemesten met een op kleigrond toegestane sleufkouter, bemesten met de TGD met een verhouding mest-water 2 op 1 en bemesten met de TGD met verhouding mest-water 1 op 2,5.

Uit de voorlopige resultaten blijkt dat bemesten met een sleufkouter 50 procent ammoniakreductie levert ten opzichte van bovengronds uitrijden zonder water. De TGD met verhouding mest-water 2-1 levert 40 procent reductie en bemesten met een verhouding 1 op 2,5 volgens de onderzoekers nog meer.

Het onderzoek laat volgens de onderzoeker ook zien dat weersinvloeden veel grotere verschillen laten zien. Bij zonnig en droog weer was de ammoniakemissie drie tot vier keer groter dan bij koel en bewolkt weer.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
Meer weer