Vettaks kost 1300 banen: Denen willen er af

De Deense regering wil de vettaks af te schaffen. De belastingmaatregel voor vette producten heeft volgens onderzoek 1300 banen gekost in de retail en voedingsmiddelenindustrie.

Consumenten in Denemarken zijn door de belastingmaatregel grootschalig gaan winkelen in omliggende landen als Duitsland, Polen en Zweden, zegt het Deense Landbouw- en voedselagentschap.

Mogelijk laat de Deens regering het plan om een suikerbelasting in te voeren per 1 januari 2013 ook varen. De Deense Kamer van Koophandel en vakbonden zijn een campagne gestart tegen deze plannen en de vettaks, meldt Levensmiddelenkrant.

Geen effect

De partijen die meewerken aan de campagne zeggen dat de prijs voor voedingsmiddelen in Denemarken het hoogst zijn in de wereld en dat de vettaks geen positief effect gehad heeft op de volksgezondheid.

De minister van belastingen en het kabinet zeggen bereid te zijn de belastingen los te laten. De vettaks houdt in dat er 16 Deense kronen, oftewel € 2,15 euro, per kilo verzadigd vet op de prijs voor voedingsmiddelen geheven wordt.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer