Herre+Kuiper+Fries+kampioen+veebeoordelen
© veebeoordelingcommissie

Herre Kuiper Fries kampioen veebeoordelen

Herre Kuiper uit Elahuizen werd zaterdag in Garijp Fries kampioen veebeoordelen. Op het bedrijf van Jaap Jacobi verzamelde hij de minste strafpunten en pakte mede door een 9,5 voor zijn mondelinge toelichting de titel.

Op de zonovergoten locatie bij maatschap Jacobi uit Garijp moesten eerst een vaars en een tweedekalfs koe op papier gezet worden voor de onderbalk. Daarop volgden er 5 melkrijke vaarzen die op de juiste volgorde gezet dienden te worden.

De 19-jarige Kuiper stond na de ochtendronde op de 3e plek met slechts 2 punten achterstand op de koploper. In het middagprogramma plaatste hij de 5 beste en melkrijke 3e kalfs koeien op dezelfde manier als de jury, bestaand uit René Buiter en Wietske Bijstra. Dit combineerde hij met een sterke mondelinge toelichting die beloond werd met een score van 9,5. Daarmee was de titel een feit.

Kuiper bleef de nummer twee Hendrik Albada uit Mirns met 9 punten voor. Nummer 3 werd Annemarie de Jong uit Gorredijk. De aanmoedigingsprijs was voor Gert Jan de Groot uit Oudemirdum die als 11 eindigde en voor de eerste keer meedeed.

De eerste 9 geplaatste Friezen nemen deel aan het Nationale kampioenschap veebeoordelen 29 september in Roermond. Na de eerste drie zijn dat de nummers 4 tot en met 9: Tsjitske Bosma, Anne Jongsma, Willemke Binnendijk, Henk Binnendijk, Wytze Meye Wink en Herke Pijl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer