Voldoende+voorraad+kalium
© Willem Dijkema

Voldoende voorraad kalium

Mijnbouwbedrijf K+S in Duitsland kan voor nog zo'n 40 jaar de belangrijke mineralen kalium en magnesium uit de bodem halen. De LTO-vakgroep Akkerbouw maakte afgelopen week kennis met het mega mijnbouwbedrijf.

Niet eerder heeft de LTO-vakgroep tijdens een excursie een dieptepunt als hoogtepunt ervaren. Op zo'n 800 meter onder de grond in de kalimijn in Merkers constateerden de leden van de vakgroep, samen met Jaap Brink van K+S Benelux, hoe bijzonder het delven van kalium is. In 2011 werd 36,7 miljoen ton ruw materiaal naar boven gehaald. Daarvan is netto 7,1 miljoen ton mineralen verkoopbaar. Het niet te gebruiken gesteente komt boven de grond op een grote berg, deze steekt als lelijke puist hoog boven het landschap uit. Uitspoeling veroorzaakt milieuproblemen. Zo is de rivier de Werra veel te zout. K+S probeert met een 5-jarig programma en € 360 miljoen het zoutgehalte terug te dringen.

Uitbreiding

Eerder, tijdens een interessante lezing van dr Hans Peter König van K+S Kali GmbH, vernamen de bestuurders het verhaal van de uitbreiding van de Kali Groep in Saskatchewan (Canada). In Canada start Kali in 2015 met de jaarlijkse productie van 2,9 miljoen ton kalium per jaar. 'Uitgroeiend naar een productie van 4 miljoen ton', aldus König. De investering bedraagt ruim € 2,5 miljard.

König gaf aan dat als de wereldbevolking groeit met 40% naar 9-10 miljard in 2050, de agrarische productie toe zal moeten nemen met 70%. 'En dus zijn er meer voedingsstoffen voor de planten nodig.' K+S Kali produceert ongeveer 10% van de totale wereldproductie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  23° / 8°
  10 %
 • Maandag
  27° / 12°
  10 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  0 %
Meer weer