'Regionaal middelenverbod niet zinvol'

LTO Nederland ziet niets in een tijdelijk regionaal verbod op het gebruik van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen om de waterkwaliteit te verbeteren.

De organisatie zegt dit in een reactie op het boek 'Bestrijdingsmiddelen Waterkwaliteit ' van twee onderzoekers van de Universiteit van Leiden.

LTO stelt dat de voorgestelde nieuws.leidenuniv.nl/nieuws-2012/het-nederlandse-water-is-schoner.html maatregelen sectoren treffen waar de waterkwaliteit juist grotendeels op orde is, zoals de akkerbouw. In de bollenteelt in West-Nederland is daarnaast het gebruik van 90% driftreducerende spuitkoppen al verplicht bij een teeltvrije zone van een meter.

Doodsteek

Ook het tijdelijke regionale verbod vindt LTO Nederland geen goede oplossing. Het middelenpakket in kleine tuinbouwteelten is al smal. Een verbod van bepaalde middelen betekent daardoor de doodsteek voor deze teelten. Ook zou een regionale beperking een verstoorde concurrentieverhouding geven.

LTO pleit voor een algemene verhoging naar het gebruik van 75% driftreducerende technieken voor open teelten. Ook moet worden gewerkt aan emissie-reductieplannen voor middelen die regelmatig normoverschrijdend in het oppervlaktewater worden aangetroffen.

Kassystemen

Verder moet worden ingezet op gesloten kassystemen. Daarbij moet onder meer rekening worden gehouden met zuiveringssystemen voor lozingen. Onderzoek hiervoor is in volle gang.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer