Rivieren bedreigen economie westen

Niet de zee, maar overstromingen vanuit rivieren bedreigen het economisch hart van West-Nederland. Vooral de instabiliteit van de dijken is gevaarlijk.

Dat stelt Frans Klijn, Kennis voor Klimaat-coördinator en werkzaam bij Deltares, op www.waterforum.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2893&Itemid=32Water Forum Online. Hij baseert zich op honderden overstromingssimulaties waarmee een beter beeld is ontstaan over hoe overstromingen vanuit zee of rivieren verlopen.

'De hydraulische modellen worden steeds nauwkeuriger. Ook bestaat er een beter beeld van het overstromingsverloop, omdat we tegenwoordig over uitstekende hoogtebestanden beschikken.'

Badkuip

Vanwege de nauwkeurigheid komen de experts steeds meer tot de overtuiging dat West-Nederland niet in één keer als een badkuip volloopt. Klijn: 'Een zware storm op zee betekent dat we zo'n 36 uur extreem hoog water hebben, maar binnen 2 dagen is de waterstand op zee weer normaal'.

De periode waarin het water het land in stroomt, is in zijn ogen beperkt vergeleken met een hoogwatersituatie langs de rivieren. 'Hoog water kan daar dagen en soms wel weken aanhouden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer