Drive ammoniakemissie te minderen mist

Koeien en Kansen deelnemers scoorden over 2011 gemiddelde een ammoniakemissie van 3,4 kilo per ton melk. Dat is lager dan het Nederlandse gemiddelde, maar niet lager dan de groep in 2009 en 2010 behaalde.

Koeien&Kansen bedrijven streven ernaar om de 'eigen' ammoniakemissie van 2006 gemiddeld met 30% te reduceren, vooral via voeding. Dat betekent dat de emissie per 1000 kilo melk gemiddeld niet boven de 3,2 kilo mag zijn.

Met 3,4 halen ze deze doelstelling bijna. Echter dit resultaat haalde de groep boeren al in 2009, vooruitgang zit er niet meer in.

Rekenprogramma

De ammoniakemissie op de Koeien&Kansen-bedrijven is bepaald met BEA. Dat is het rekenprogramma dat via de BEX de totale ammoniakale stikstof (TAN) in de mest bepaalt en vervolgens de ammoniakemissie in de stal, via beweiding en mesttoediening.

'Punt is dat een betere score via BEA nu niet verzilverd kan worden door melkveehouders. Daarom mist de drive om verder te verlagen. Eigenlijk zou BEA ook op een soort RAV-lijst moeten zoals nu voor emissiearme stallen geldt', meent projectbegeleider Gerjan Hilhorst van Wageningen UR.

Stikstofexcretie

Wat het Nederlandse gemiddelde in 2011 was, is niet duidelijk. De laatste cijfers daarvan zijn uit 2009 en geven 4,4 aan. 'De praktijk zal nu ook lager zitten, omdat minder ammoniakemissie vooral door een lagere stikstofexcretie komt', licht Hilhorst toe.

'De Koeien&Kansen-bedrijven waren in 2009 daar al veel verder mee. Nu zetten veel meer boeren via BEX daarop in.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer