ABN+AMRO%3A+zuivelmarkt+ziet+er+gezond+uit
© Nieuwe Oogst

ABN AMRO: zuivelmarkt ziet er gezond uit

De zuivelmarkt ziet er gezond uit. Dat schrijft ABN AMRO in sector update de ‘Visie op Agrarisch’. Er zijn volgens de bank nog genoeg uitdagingen, maar de branche toont leiderschap en heeft overall prima vooruitzichten.

Zo blijft de vraag naar zuivel de komende jaren toenemen, vooral buiten de Europese Unie. 'De mondiale productiegroei heeft moeite om de consumptiegroei bij te houden, waardoor de markt voor zuivel en prijsvorming gunstig worden beïnvloedt', geeft directeur Agrarische Bedrijven Pierre Berntsen aan.

De Nederlandse zuivelketen is volgens ABN AMRO zowel nationaal als internationaal een lichtend voorbeeld op het gebied van verduurzaming. 'De branche, die van oudsher goed samenwerkt, zoekt op dit gebied uitstekend de samenwerking op in de keten.'

NZO, LTO en mengvoerindustrie

Zo trekken partijen als de Nederlandse Zuivelorganisaties (NZO), LTO en de mengvoerindustrie gezamenlijk op. Dat gebeurt bij verbeteringen in energie- en antibioticagebruik, mineralen- en emissiereductie en gebruik van verantwoorde soja.

De invloed van het Europese Unie-zuivelbeleid neemt weliswaar af, maar wordt vervangen door milieudoelen die ruimte voor groei bepalen. 'De te verwachten volumestijging wordt geremd door toenemende kosten. Die zijn nodig om te voldoen aan milieu-eisen', stelt Berntsen.

Hoge melkproductie

Bedrijven met een hoge melkproductie per hectare krijgen het in zijn ogen extra lastig door dalende toeslagrechten. 'De ambitie van de Nederlandse melkveehouder is echter groot. De toekomst wijst uit hoe de balans tussen passie en economie uitpakt.'

Op exportgebied neemt de invloed van Europa af. Afzetmarkten in Azië worden belangrijker, blijkt uit www.abnamro.nl/nl/images/Generiek/PDFs/020_Zakelijk/02_Sectoren/Agrarisch/vos-agrarisch.pdfVisie op Agrarisch. 'India streeft China als grootste bevolking voorbij en Brazilië, Rusland, India en China zijn straks goed voor de helft van de mondiale economische groei', weet Berntsen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 12°
  60 %
Meer weer