Essentaksterfte verspreidt zich in Noorden

Een zeer groot deel van de essen in Groningen is aangetast door de essentaksterfte. Dat is een schimmelziekte waaraan de bomen kunnen bezwijken. Ook in Flevoland zijn al aangetaste bomen gevonden, meldt Staatsbosbeheer.

Essentaksterfte+verspreidt+zich+in+Noorden
© Nieuwe Oogst

Die dienst maakt zich volgens een woordvoerster zorgen over de snelle opmars van de ziekte, die uit Noord-Duitsland naar Nederland is gekomen. De boomziekte dook in 2006 voor het eerst in Polen op.

Inmiddels is uit DNA-onderzoek gebleken dat een op zich onschuldige paddenstoel die op essen groeit, de gastheer is van chalara fraxinea, zoals de ziekte officieel heet.

Boomkronen

De schimmel vreet de essen aan, waardoor bladeren niet uit de knop komen en takken afsterven. Hele boomkronen kunnen daardoor doodgaan. In Groningen zijn zeer veel lanen met daarlangs essen aangetast. Ook sommige bossen zijn ziek, net als in Flevoland.

Staatsbosbeheer rooit bomen die door vallende takken gevaar kunnen opleveren voor de omgeving. Met het Bosschap en andere natuurorganisaties is de dienst gestart met een onderzoek naar bestrijding van de ziekte. Ook in andere landen lopen onderzoeken.

Aantasting

Het lijkt erop dat het aanplanten van andere soorten tussen de essen de gevoeligheid voor aantasting kan verminderen, geeft Staatsbosbeheer aan.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer