Minder MRSA op biologisch varkensbedrijf

De MRSA-bacterie komt minder voor op biologische bedrijven dan op gangbare. Dat blijkt uit onderzoek dat het Louis Bolk Instituut deed in samenwerking met het CVI en LEI.

Het onderzoek heeft bij de helft van de Nederlandse biologische varkenshouders plaatsgevonden. Uit monsters die bij varkens en in de stal genomen zijn blijkt dat de MRSA-bacterie op 17% van de bedrijven aanwezig was. Van alle monsters die bij de varkens genomen zijn, bleek 3% besmet met MRSA.

Uit vergelijkbaar onderzoek uit 2007-2008 onder gangbaar werkende varkenshouderijen bleek de MRSA-bacterie op 71% van de gangbare bedrijven aanwezig te zijn. Verder bleek 38% van alle monsters genomen bij varkens op gangbare bedrijven, besmet te zijn.

Ongunstiger

'Recenter vergelijkbaar onderzoek uit de gangbare houderij is er niet', zegt projectleider Lucy van de Vijver van het Louis Bolk Instituut. Uit LEI-cijfers blijkt dat het antibioticagebruik pas sinds 2010 licht daalt. Op grond daarvan denkt zij dat de MRSA-situatie misschien nu nog wel ongunstiger is, dan het beeld uit 2007-2008.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer