CBS: economie 1,1% gekrompen

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar 1,1% gekrompen ten opzichte van 2011. Vooral de investeringen en consumptie liepen sterk terug, meldt het CBS. De uitvoer groeide wel.

Ten opzichte van een kwartaal eerder kromp de economie 0,2%. Daarmee zit Nederland nog steeds in een recessie. De toegevoegde waarde van producenten in de landbouw, bosbouw en visserij als geheel daalde de eerste 3 maanden van dit jaar, vergeleken met 2011, 1%.

De belangrijkste reden voor de algehele krimp in het eerste kwartaal is de afname van de investeringen. Die lagen 4,2% lager dan een jaar eerder. Vooral de bouwinvesteringen liepen terug. Dit kwam vooral doordat er minder kon worden gewerkt vanwege onder meer vorstverlet.

Consumptie

De verdere daling van de consumptie door huishoudens versterkte de economische teruggang. De consumenten besteedden 1,1% dan een jaar eerder. De consumptie loopt al terug vanaf het eerste kwartaal van 2011.

In het eerste kwartaal van 2012 werden er vooral veel minder auto's verkocht dan een jaar eerder. De consumptie door de overheid was in het eerste kwartaal 0,3% lager dan in 2011.

Uitvoer gestegen

De uitvoer groeide in het eerste kwartaal 3,8%. Dat komt vooral door een sterke groei van de wederuitvoer. De uitvoer van Nederlandse producten, waar Nederland meer geld aan verdient, steeg 0,2%, blijkt uit de www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/dossiers/conjunctuur/publicaties/artikelen/archief/2012/2012-032-pb.htmCBS-cijfers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer