'App Superwijzer misleidt consument'

Het idee voor de app Superwijzer van Varkens in Nood en Greenpeace is prima, maar de invulling is misleidend voor de consument. Dat zegt de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

De Superwijzer is een app voor de mobiele telefoon, waarmee consumenten in de winkel zouden kunnen zien in hoeverre dierlijke producten (zoals vlees), milieu- of diervriendelijk zouden zijn.

De COV heeft vooral veel vraagtekens bij de criteria waarmee gekeken is naar dierenwelzijn, natuur en milieu, klimaatverandering en schadelijke stoffen. 'Criteria als ‘lekker in de wei’ of ‘sociaal psychologische problemen’ vormen wetenschappelijk geen sterke grondslag voor zinvolle scores', meent de COV.

CO2

Wat betreft de CO2 geeft een kilo Nederlands regulier varkensvlees volgens gezaghebbend bureau Blonk een uitstoot van 3.6 kilo, waar de Superwijzer bijna op het drievoudige van 9 kilo uitkomt.

Bij kalfsvlees heeft een kilo vlees (onder het Beter Leven kenmerk en Vitel Oke) bij Blonk een CO2 uitstoot van 6.3 en bij de Superwijzer zo'n beetje het viervoudige: 26 kilo.

Niet objectief

Volgens de COV zijn opdrachtgevers Varkens in Nood en Greenpeace niet bepaald objectief als het gaat om (vlees)productie. De COV vindt het wel positief dat diverse (vaak tegengestelde) aspecten als milieu en dierenwelzijn afzonderlijk worden benaderd en op hun merites worden beoordeeld.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer