Veel+zorg+om+vorstschade
© United Photos bv / Robin van L

Veel zorg om vorstschade

Fruittelers en boomkwekers in Flevoland hebben nog geen compleet beeld van de vorstschade die 2 weken geleden ontstond. Wel is er veel zorg over de gevolgen.

De komende weken leven de Flevolandse fruittelers en vruchtboomkwekers tussen hoop en vrees. In maart als de fruitbomen gaan uitlopen, moet duidelijk zijn hoeveel schade de extreem koude nachten in het weekend van 4 en 5 februari hebben veroorzaakt.

'Op dit moment is nog veel onduidelijk', vertelde teeltadviseur Jan Mulder van gewasbeschermingsfirma Heyboer gisteravond op een fruitteeltbijeenkomst in Lelystad. 'Zoals het nu lijkt, komt er een kleine perenoogst en het is ook nog de vraag wat de strenge vorst doet met de kwaliteit van het fruit.'

Te vroeg

De aanwezige vruchtboomkwekers vinden het te vroeg om iets te roepen over schade. Zij hebben enerzijds het geluk dat de leverbare bomen en onderstammen al zijn gerooid. Hun zorg betreft vooral de 1-jarige kwekerijen met bomen die bestemd zijn voor afzet in seizoen 2012-2013.

Van vruchtbomen is bekend dat met name perenbomen met de kwetsbare kwee-onderstammen gevoelig zijn voor vorst. Hetzelfde geldt ook voor pruimenbomen en kersenbomen met zwakgroeiende onderstammen.

Sneeuwval

Voor wat betreft de vorstschade lijkt het erop dat de gevolgen in Flevoland het grootst zijn van heel Nederland. Limburg heeft minder last, omdat daar in het genoemde weekend vanwege beperkte sneeuwval de temperaturen niet extreem laag waren.

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer