Twentse streekmarkters op grote hoogte

Een groep Twentse streekmarktproducenten bezoekt deze week in het Franse Le Puy en Velay een internationale kennisuitwisselingsmanifestatie. Ze bezochten onder meer een stal voor jongveeopfok op 1150 meter hoogte.

De Nederlandse groep werd verdeeld over 5 bussen. 'Wij kwamen in een groep met voornamelijk Portugezen, Slovenen en Esten terecht', geeft deelnemer en kaasbereider Jan Keuper aan.

Het dak van de jongveestal is geheel bedekt met zonnepanelen.

Het melkvee wordt in het dal gehouden. Daar is nu ook nog de melkstal. 'Aankomende winter verwachten de 2 boeren, die samen het bedrijf runnen, dat de koeien in de nieuwe stal boven worden gebracht', geeft Keuper aan.

Lely-melkrobot

Verder is dan de mestkelder en en Lely-melkrobot geplaatst. De boeren werken samen met 48 andere melkveehouders. De gezamenlijke melk wordt verwerkt tot de Auvergne kaas 'rotisou'. Die wordt aan de plaatselijke bevolking op 2 verschillende markten verkocht.

'Deze kaas hebben we mogen proeven met een heerlijk glaasje rosé', geeft echtgenote Betsie Keuper aan.

Pelgrimstocht

In Le Puy en Velay, waar de Tukkers overnachten, start de oude pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. 'Op een plek waar ook al in de middeleeuwen de pelgrims onderdak en eten kregen, genoten wij van een heerlijke streekmaaltijd', vertelt ze.

Door onder meer 19 lokale boeren is deze plek weer op de kaart gezet. 'Dat gebeurde mede om de jonge boeren van nu een toekomst te geven.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer