Sensor voorkomt bedorven fruit

Wetenschappers hebben een sensor ontwikkeld die kan meten hoe rijp fruit precies is. Daarmee is te voorkomen dat fruit onnodig wordt weggegooid.

De sensor is een idee van de Amerikaanse hoogleraar Timothy Swager van de Massachusetts Institute of Technology. Het apparaat meet de hoeveelheid etheen, de stof die de rijping in vruchten stimuleert.

Er bestaan al sensoren voor de rijpheid van fruit, maar die zijn duur en omslachtig. De nieuwe sensoren zijn kleiner en goedkoper, waardoor ze ingebouwd kunnen worden in fruitkisten. Het personeel van een supermarkt of distributiecentrum kan die informatie dan uitlezen met een handscanner.

Verspilling

De uitvinding kan een belangrijk middel zijn om de verspilling van fruit te verminderen. Momenteel wordt ongeveer 10% van alle fruit in Amerikaanse supermarkten rot weggegooid.

De onderzoekers hebben de sensoren op verschillende soorten fruit getest, waaronder bananen, avocado's, appels, peren en sinaasappelen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer