DLV+rond+demoproject+NKG+af
© Nieuwe Oogst

DLV rond demoproject NKG af

DLV Plant heeft demoproject Niet Kerende Grondbewerking (NKG) recent afgerond. NKG kreeg veel belangstelling. Telers zien kansen om met deze aanpak te werken aan duurzamer bodembeheer.

Het project is uitgevoerd in opdracht van de Stichting ter Bevordering van de Agrarische Bedrijfs- en Gebiedsontwikkeling. DLV Plant werkte daarbij samen met PRI en diverse mechanisatiebedrijven, loonwerkers en ondernemers.

Doel van het project is de kennis over niet kerende grondbewerking, de methoden, machines en effecten breed beschikbaar te stellen aan telers in Nederland. Daarnaast werden machines gedemonstreerd die het beste passen onder de diverse omstandigheden.

Experimenteren

In de 3 jaar dat het project duurde, zijn verspreid over Nederland enkele tientallen akkerbouwers en groentetelers gestart met NKG. Sommigen zijn nog aan het experimenteren, anderen passen het toe op het hele bedrijf.

Waarnemingen op bedrijven laten zien dat in de loop van een aantal jaar het gehalte aan organische stof en de bewortelingsdiepte toeneemt. De bodem gaat zich anders gedragen, al is dit nog lastig kwantitatief te maken.

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer