Wormen+voeren+nodig+bij+NKG
© Nieuwe Oogst

Wormen voeren nodig bij NKG

'Regenwormen spelen een belangrijke rol bij het slagen van niet kerende grondbewerking', zegt Sander Bernaerts van DLV Plant. 'Het gaat om minimale bodembewerking en het aanjagen van bodemleven. Beide zijn net zo belangrijk.'

De bedrijfsvoorlichter uit Zuidwest-Nederland is betrokken bij praktijknetwerk Niet Kerende Grondbewerking (NKG). Met 4 regionale bijeenkomsten wisselt het netwerk kennis en ervaring uit, zoals vanmorgen op proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta.

Voordelen

NKG komt in Nederland nog maar relatief weinig voor. De belangrijkste voordelen ten opzichte van ploegen zijn een lager brandstofverbruik, arbeidsbesparing, beter bodemleven en betere -structuur. Uit onderzoek blijkt dat de opbrengst veelal gelijk is aan traditioneel ploegen.

Volgens Bernaerts kun je de bodem het beste niet bewerken, maar dat lukt in de praktijk niet. Bernaerts: 'Bij NKG zoeken we naar balans. We vermijden systematisch intensief kerende of mengende grondbewerking. Tegelijk moeten we de rol van het bodemleven voor de bodemstructuur ondersteunen.'

Oldambt

In het Oldambt gaat het vooral om de teelt van wintertarwe. 'Inwerken van stro heeft bijna alleen maar voordelen', zegt de DLV-voorlichter. De akkerbouwers zien vooral nadelen, zoals ophoping van stroresten en meer kans op fusarium.

Bernaerts reageert: 'Hoe meer je de grond bewerkt, hoe slechter de organische stof verteert. Regenwormen spelen een grote rol bij de vertering van stro. Ze trekken het stro vanuit de toplaag naar beneden. Dit zorgt voor vertering van organische stof en meer waterinfiltratie. Veel gronden hebben geen regenwormen omdat we het voedsel weghalen.'

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer