Zonder+ploegen+zaaien+op+ruggen+%28video%29
© Nieuwe Oogst

Zonder ploegen zaaien op ruggen (video)

Een machine voor ruggencultuur was gisteren een opvallende bezienswaardigheid tijdens de veldemonstratie Niet Kerende Grondbewerking. Die vond plaats op proefboerderij Kollumerwaard. Julian Turiël uit Duitsland ontwikkelde de machine.

De machine maakt ruggen en zaait daarop de tarwe in één werkgang. In Duitsland werken zo’n 100 biologische bedrijven met dit systeem, waaronder een bedrijf van 800 hectare.

Voordeel van de teelt van tarwe op ruggen is volgens Turiël de (iets) hogere opbrengst en het hogere eiwitgehalte. Bij de teelt van sla heeft het gewas minder last van rot en schimmel.

Oud teeltsysteem

Het teeltsysteem is niet nieuw. 'Het werd 2000 jaar geleden in Spanje toegepast. Door de opkomst van de mechanisatie en chemie ging het systeem verloren. Ik ben begonnen met het ontwikkelen van een machine, die vooral biologische boeren gebruiken.'

Tijdens de demo was het resultaat niet optimaal. De grond had fijner moeten zijn en de ruggen wat hoger. 'Als je de grond meerdere jaren met de machine bewerkt, krijg je mooie ruggen', zegt Turiël.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer